Cantonese Kai-Lan

Kai-Lan is een groente van de broccoli-familie, maar ziet er niet zo uit als de broccoli die wij kennen. Het heeft dikke sappige steeltjes en grote bladeren. Voor dit gerecht gebruik ik alleen de steeltjes, de blaadjes bewaar ik voor later, voor bij de noedels of rijst.

Kai-LanHet snijden van de groente vergt enige oefening en precisie, neem hier dus ruim de tijd voor. Ik ben er zo’n 10 tot 20 minuten mee bezig geweest, maar het resultaat is prachtig. Nu aan de slag!

Kai-LanBenodigdheden:

  • 1 zakje Kai-Lan (wordt ook wel Kai-Laan of Chinese Broccoli genoemd) van 270 gram
  • Oestersaus (1 eetlepel)
  • Gedroogde chilipeper (1 of 2 pepertjes)

Dat is alles!

De chilipepers geven het gerecht een ‘bite’ maar het is geen pittig gerecht. Als je helemaal niet van pittig houdt, laat de chili dan achterwege. Strooi er dan bijvoorbeeld wat gemalen zwarte peper over

Om in de stemming te komen, speel dan deze muziek, om tot rust te komen bij het moeilijke snijwerk

Kai-LanHet snijwerk:

  1. Was de Kai-Lan onder de lopende kraan, trek dan voorzichtig de bladeren van de steeltjes. Zorg ervoor dat je alleen de bladeren erafhaalt, zodat je lange steeltjes overhoud
  2. Snij de steeltjes in stukken van ongeveer 4 cm
  3. Neem een aardappelmesje en snij nu heel voorzichtig een diep kruisje in aan beide kanten. Zorg ervoor dat de steel niet afbreekt. Dit vergt enige oefening
  4. Leg de ingesneden steeltjes in een bakje met koud water en laat 10 minuten staan. Je zal nu zien dat ze kromtrekken tot prachtige “bloemen”
  5. Zie HIER voor een foto van de stap-voor-stap bereiding

Bereiden:

  1. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, en kook hierin kort (30 seconden) de Kai-Lan bloemen, giet dan af en laat afkoelen
  2. Verhit 1 eetlepel olie in een pan of wok en bak kort de gedroogde chili (in stukjes gescheurd). Voeg dan de Kai-Lan bloemen en oestersaus toe en roerbak (voorzichtig!) 1 minuut
  3. Let er vooral op dat je voorzichtig roert, breek de Kai-Lan niet!

Serveer

Kai-LanTip: dit recept gaat goed samen met Beijing Wraps

Tip: roerbak de overgebleven blaadjes van de Kai-Lan met kaastofu en serveer met rijst

Geef een reactie