Ossestaartsoep met Kliswortel

OssestaatsoepVandaag een lesje in Chinese medicijnen. Ik maak ik een heldere ossestaartsoep met een nieuw ingrediënt: Kliswortel, of Grote Klit (zie Arctium lappa) Deze wortel wordt in het westen bijna niet meer gegeten, maar wordt in Azië volop gebruikt. Het staat bekend om zijn medicinale eigenschappen, en is vochtafdrijvend en bloedreinigend. De wortel is vooral bekend in China, Korea en Japan, maar groeit toch ook in Nederland. Andere benamingen zijn: Burdock root, Kliswortel / Klitwortel en Gobō. Het is een lange wortel, die wel bijna een meter lang kan worden. De textuur is knapperig en de smaak en geur hebben wat weg van witte asperges.

Ook gebruik ik Boksdoorn, of Lycium Barbarum, oftwel Goji-bessen. Dit zijn gedroogde bessen, gedroogd in de Toko verkrijgbaar. Het wordt ook als medicijn gebruikt in het oosten, en dit voeg ik bijna altijd toe in oosterse soepen. De smaak is een beetje zoet en fruitig, maar overheerst niet. Er kan ook thee van gezet worden

Ik schreef eerder Chinese medicijnen, maar hiermee bedoel ik niet pillen, drankjes of poeders die wij in het westen kennen. In de Chinese cultuur worden veel kruiden, wortels en planten gebruikt als ‘medicijn‘. Het concept medicijn is niet om een ziekte te genezen, maar meer om gezond, warm of fit te worden en te blijven. Traditionele Chinese geneeskunde kent honderden, zo niet duizenden natuurlijke producten die de gezondheid bevorderen. Meestal gaat het om producten die de bloedsomloop bevorderen, je een warm gevoel geven, afvalstoffen afdrijven of het lichaam hydrateren. Ook allerdaagse producten in het westen, zoals knoflook, ui, gember, zwarte peper en asperges (en nog veel meer) hebben dit effect. Eet het alle dagen om gezond en jong te blijven, en nooit ziek te worden!

Let op: De bereidingstijd van deze soep is ongeveer 3 uur

OssestaartsoepBenodigdheden:

  • Ossestaart (500 gram)
  • Grote Klit/Kliswortel (1 steel/400 gram)
  • Winterpeen (1)
  • Verse gember (2 dikke plakjes)
  • Boksdoorn (een handvol /10-15)
OssestaartsoepBereiding:

  1. Breng een ruime hoeveelheid water (1 L) aan de kook en voeg de ossestaart en gember toe, en kook 5 minuten. Schep het schuim van het water af en gooi weg. Zet daarna het vuur laag en laat 2 uur zachtjes koken
  2. Gebruik in de tussentijd een dunschiller om de schil van de Kliswortel af te schillen, snij dan de wortel in dikke plakken, van 2-3 cm dik. Je kan er ook voor kiezen om de schil eraan te laten zitten, was dan goed onder de lopende kraan. Doe, na het snijden, de plakken gelijk in een kom met koud water met een paar druppels azijn of citroensap, om verkleuring te voorkomen
  3. Snij de wortel in plakken, zo groot als de Grote Klit, en voeg wortel en Klit toe aan de soep. Verhoog het vuur even tot het kookt, zet daarna weer lager en laat nog een half uur zachtjes koken
  4. Voeg als laatste de Boksdoorn toe en laat nogmaals een half uur koken op een laag pitje. Voeg een snufje zout toe (naar smaak) en laat nog 1 minuut koken, zet daarna het vuur af en serveer

De soep is een beetje vettig, door het vlees, maar heeft een heel verfijnde smaak (het smaakt niet als de ossestaartsoep die wij kennen). Na het eten van de soep zal je een warm gevoel krijgen.

Tip: eet deze soep met Mieren in de boom – klik voor het recept

Eet smakelijk!

Geef een reactie