Thee kwarteleitjes

kwarteleitjes

Wil je jouw gasten eens verassen op een feestje? Serveer dan Thee kwarteleitjes! Er is niets vreemds aan, het zijn gewoon gekookte eitjes, maar dan met de smaak van kruiden en thee, en ze zien er heel speciaal uit. Dit gerecht wordt ook wel ‘marmeren ei‘  genoemd, vanwege het patroon dat op de eitjes komt na het breken van de schaal en koken in thee. Kwarteleitjes zijn een lekkere snack, en heel bekend in Azië, maar niet zo in Nederland. Kwarteleitjes zijn verkrijgbaar in de toko of gewoon op de markt of in de supermarkt. In China worden eieren op allerlei manieren ‘geprepareerd’. Zo zijn er Gezouten eendeneieren, Duizendjarig ei, eieren in het zuur, en Thee kwarteleitjes. Ik laat hier zien hoe je de laatste het beste klaarmaakt.

Tip: let er op dat de bereiding van dit gerecht lang duurt (de eitjes moeten minimaal 8 uur maar optimaal 48 uur staan!)

KwarteleitjesBenodigdheden:

 • 1 doosje kwarteleieren (12 stuks)
 • Steranijs (2 stuks)
 • Kaneelstokje (1)
 • Sichuan peperkorrels (1 eetlepel)
 • Gedroogde chili (1 of 2)
 • Laurierblad (2)
 • Zout (1 eetlepel)
 • Suiker (1 eetlepel)
 • 1 Theezakje (Earl Grey of andere, normale, thee) Gebruik geen groene thee of thee met een smaakje
KwarteleitjesBereiding:

 1. Breng water aan de kook en kook daarin de kwarteleitjes kort (4 minuten). Giet af, en laat de eitjes schrikken in koud water
 2. Deuk nu voorzichtig de schaal van de eitjes met je vingers. Zorg ervoor de de schaal er niet afkomt, maar alleen indeukt (ZIE HIER voor een voorbeeld)
 3. Leg de eitjes weer in een pannetje, en voeg water toe tot ze net onderstaan, daarna nogmaals eenzelfde hoeveelheid water (dus tweemaal zoveel water als eitjes)
 4. Voeg alle bovengenoemde ingrediënten en het theezakje toe en breng aan de kook, laat 20 minuten koken
 5. Laat de eites en het kookvocht afkoelen en laat dan minimaal 1 nacht (2 nachten is beter) trekken
 6. Zet het pannetje op een koele plek of in de koelkast
 7. Haal voor het serveren de schaal van de eitjes af. Je zal zien dat er een patroon is ontstaan op de eitjes, gemaakt door de gebroken schalen

Serveer bij de maaltijd, of met een glas bier of wijn

Tip: een ander lekker gerecht met ei is Pidan Tofu en noedels met gebakken ei en tomaat

Geef een reactie