Cocospudding van zoete aardappel

Ik heb mij eens gewaagd aan een dessert. Als basisingrediënt gebruik ik zoete aardappel, en voor de smaak cocosmelk. Het zit er spectaculair uit en is een feest om te eten. Ik gebruik paarse zoete aardappel, en heb geen kleurstoffen of iets dergelijks toegevoegd.

CocostaatjesEen kleine waarschuwing: dit desert heeft veel tijd en toewijding nodig om klaar te maken! Maar dan heb je ook wat. De kleur is fel paars, de smaak is cocos, en de tekstuur is niet te beschrijven. Probeer het maar!

Tapiocaparels zijn gemaakt van tapiocameel. Deze balletjes worden gebruikt in puddings en de in China uiterst populaire bubbelthee. Van zichzelf hebben deze ‘parels’  geen smaak, het gaat puur om de textuur en uiterlijk. Jongeren in China drinken deze zoete drank, met smaakje en deze pareltjes, door een rietje.

Zoete aardappelBenodigdheden:

 • Paarse zoete aardappel (van de markt; 300 gram)
 • Cocosmelk (600ml)
 • Agar (vegitarische gelatine, 12 gram of 1 vel)
 • Tapiocaparels (200 gram)
 • Suiker (1 eetlepel)
 • Keukenmachine of blender

De gelatine (agar) die ik gebruikt heb is halal, gemaakt van algen en heeft meer bindkracht dan reguliere gelatine. Als je deze niet kan vinden volstaat de reguliere gelatine ook. Let er op dat dit gerecht lang duurt om te bereiden, vooral de tapiocaparels moeten heel lang koken (2 uur of meer)

Zoete aardappelBereiding:

 1. Neem de paarse zoete aardappel en schil deze, snij daarna in grote stukken van 4×4 cm en stoom ze 3-4  minuten. Gebruik hiervoor een pannetje met water en een vergiet erop waarin je de aardappel  legt. Wanneer zijn ze gaar? Neem een saté-prikker en prik voorzichtig in een stuk aardappel, als het zacht is dan is het goed
 2. Kook ruim water in een pan en voeg dan de tapiocaparels toe. Roer ze constant, wanneer het kookvocht verdampt, voeg dan meer water toe. Let op! Voeg de parels pas toe wanneer het water heet is, niet koud, anders lossen ze op.
 3. Roeren, water toevoegen. Dit is heel belangrijk! Blijf dit doen totdat de parels niet meer wit maar transparant geworden zijn. Dit kan tot 2 uur duren, afhangende van de grootte van de parels. Als je niet zeker bent, zoek dan even op Youtube voor de bereidingswijze. Je kan de parels pas gebruiken wanneer zo compleet transparant zijn geworden, niet eerder! ZIE HIER een foto van de bereiding.
 4. Terwijl je dit doet, leg de gelatine in een kommetje met koud water om op te lossen
 5. Neem een klein pannetje en voeg de cocosmelk en zachtgeworden gelatine en suiker toe. Zet het vuur hoog, en roer totdat het een smeuïg papje geworden is. Haal daarna van het vuur en laat afkoelen. Je hebt voldoende tijd omdat de tapiocaparels zo lang duren
 6. Wanneer de cocosmelk met gelatine voldoende is afgekoeld, doe het daarna in de keukenmachine, samen met de gesneden zoete aardappel en mix op hoge stand. Je zal zien dat je na een tijdje een romige substantie krijgt. Laat dit zitten (evt. in de koelkast) tot later
 7. Wanneer de tapiocaparels klaar zijn, spoel ze af onder de koude kraan. Je hebt nu doorzichtige en enigszins plakkerige bolletjes.

Voor het opdienen:

Neem een mooi glas, bekertje of doorzichtig kommetje en leg de afgekoelde tapiocaparels onderin. Schenk hierover de mix van zoete aardappel met cocosmelk. Laat in de koelkast 2-3 uren opstijven, en klaar!

Geef een reactie