Verse Vietnamese loempia’s

In Vietnam eten ze loempia’s, maar deze zijn lang niet altijd gefrituurd zoals wij ze kennen. Verse (en koude) loempia’s zijn veel gezonder en je kan er eindeloos mee varieren. Ik maak vandaag de min of meer traditionele koude loempia, zoals deze door Vietnamezen gegeten wordt met mihoen, munt en garnalen. Je kan eindeloos varieren en ze zijn leuk om zelf thuis te maken en te eten!

Verse loempia

Verse loempiaBenodigdheden:

  • Rijstpapier (ronde rijstvellen, verkrijgbaar in de Toko, een pakje van 340 gram)
  • Rijstnoedels (of mihoen, 50 gram)
  • Grote garnalen, gepeld (ingevroren, 15 stuks of 50 gram)
  • IJsbergsla (1 krop)
  • TaugĂ© (100 gram)
  • Verse munt (1 plant)
  • Verse rode chilipepertjes (2 stuks)
  • Vissaus (3 eetlepels)
  • Suiker (2 theelepels)
  • Verse limoen (half)

Bereiding:

  1. Plaats de rijstnoedels of mihoen in een kom en giet hier kokend water bij uit de waterkoker. Laat 5 minuutjes staan totdat de noedels zachtgeworden zijn en giet dan af
  2. Gebruik grote gepelde garnalen (of pel ze indien nodig) en maak schoon. Breng water aan de kook en kook de garnalen 1 minuut en giet af, koel de garnalen dan snel af in en kom met koud water, of in een vergiet onder de lopende kraan. Snij de garnalen in de lengte doormidden, zodat je 2 helften hebt
  3. Maak de saus: gebruik hiervoor 3 eetlepels vissaus, 2 kleingesneden chilipepertjes, 2 theelepels suiker en het sap van een halve limoen. Meng het goed door elkaar
  4. Neem een grote kom en vul deze met water. Neem dan een blad rijstpapier en week dit in het water. Gebruik je handen om het blad rond te gaan in het water, wees voorzichtig zodat het niet breekt. Blijf het vasthouden en laat rondgaan in het water. Je zult zien dat snel genoeg het rijstpapier zacht wordt. Niet te lang weken, maar net lang genoeg dat het flexibel is en makkelijk om de inhoud kan wikkelen (ZIE HIER)
  5. Leg nu het zachte rijstpapiervel op de tafel, of op een snijplank, en begin met het maken van de loempia (ZIE HIER) Neem eerst wat noedels, leg daarop een reepje sla en een blaadje munt, vervolgens een reepje chili. Leg vervolgens een stukje verder 2 garnalen naast elkaar. Rol het geheel nu op, zodat je de groente eerst hebt, en bovenop de garnalen. Rol het volledig op en vouw de uiteinden naarbinnen
  6. Gebruik je handen om te eten. Dip de loempia in het sausje en eet het in twee happen op

Geniet!

TIP: varieer ook eens met: gebakken omeletreepjes, kip, ingemaakte gember, Wasabi in de saus, fijngehakte geroosterde pinda’s, stukjes banaan, verschillende soorten kool….. gebruik je fantasie!

Een gedachte over “Verse Vietnamese loempia’s

Geef een reactie