Gebakken dumplings

Dumplings zijn de Chinese variant van ravioli of tortellini. Het zijn kussentjes van deeg met vlees of groente erin. Ze zijn tegenwoordig te koop in de supermarkt (ingevroren), maar maak ze eens zelf! Ik maak ze regelmatig, en neem ze dan mee naar mijn werk om uit te delen. Hiermee maak je vrienden! Ik bak ze graag in de olie, zodat ze langer houdbaar zijn, en niet aan elkaar kleven.

Dumplings 4

Dumplings 1Benodigdheden:

Je kan eventueel de deegvellen zelf maken van bloem, maar dat kost een hoop tijd en vaardigheid, dus koop ze gewoon ingevroren in de toko. 1 Pakje van 200 g dumpling/wonton-vellen is genoeg voor een hele maaltijd

Dumplings 2

Voorbereiding:

    • Leg de shii take paddestoelen in een kom met heet water en laat 1 uur weken, en als ze zachtgeworden zijn, hak ze dan in zeer kleine stukjes
    • Meng de paddestoelen met het gehakt in een grote kom, voeg ook alle andere ingrediĆ«nten toe en meng goed, zie foto
Dumplings 5

  • Zet een klein kommetje met koud water klaar, dit heb je nodig om de deegvellen aan elkaar te plakken
  • Neem een deegvel in je hand, leg er in het midden wat gehaktmix op (niet te veel! Een veelgemaakte fout is om er te veel vulling in te doen, dan gaat hij niet meer dicht. 1 tot 2 theelepels aan vulling is genoeg) Strijk dan met een natte vinger over het uiteinde van het vel, en vouw het dicht. Knijp het goed dicht, zie foto

Bakken:

  1. Verhit olie in een pan (niet te veel) en bak de dumplings of hoog vuur 1 minuut
  2. Let erop wanneer de onderkant bruin begint te worden, voeg dan 3-4 eetlepels water toe in de pan, en dek af met een deksel
  3. Laat de dumplings 3-4 minuten stomen (de tijd hangt af van de hoeveelheid dumplings in de pan. Ik heb er 10 gebruikt, als je er meer hebt reken dan 1 tot 2 minuten meer)

Tip: waarom water toevoegen? Op deze manier worden de dumplings als het ware gestoomd, en niet helemaal gefrituurd. De onderkant van de dumpling zal een krokant korstje hebben, en de rest lekker zacht. gebruik een deksel om de pan af te dekken

TIP: dumplings kunnen ook gestoomd worden. Gebruik hiervoor een stoommandje of een vergiet bovenop een pan met kokend water. De dumplings zijn dan zacht, maar moeten wel snel opgegeten worden, deze kan je niet langer bewaren want ze plakken aan elkaar en breken snel

Gebakken dumplings zijn onderdeel van een maaltijd met 3 gerechten, samen met Chinese frietjes en Rundvleessoep met rettich en noedels

Geef een reactie