Lotuswortel in zoetzure saus

Lotus

Lotuswortel is een relatief onbekend product in de Nederlandse keuken, maar elke keer als ik het voor vrienden klaarmaak krijg ik enthousiaste reacties. De wortel van de lotusbloem bevat vitamine B en C, zit boordenvol vezels en heeft een laag vetgehalte. In de Aziatische keuken wordt het volop gebruikt, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen niet weten wat ze ermee aanmoeten als ze de lotuswortel in de winkel zien liggen, dus bij deze, een makkelijk en overheerlijk bijgerecht: lotuswortel in zoetzure saus!

LotusBenodigdheden:

  • Lotuswortel (een stuk van ong. 15 cm)
  • Sojasaus light (2 eetlepels)
  • Azijn (1-1.5 eetlepels,  naar smaak)
  • Suiker (1 eetlepel)
  • Maizena (1 eetlepel)
  • Water (2 eetlepels)
  • Witte sesamzaadjes (1 theelepel)
  • Olie (zonnebloem)

 

LotusBereiding:

  1. Neem een dunschiller en schil de lotuswortel. Snijd daarna in dunne schijfjes. Dompel de schijfjes onder in water, en was of wrijf ze voorzichtig, om het zetmeel eraf te spoelen (dit zodat het later niet plakt). Zet dan water op, en als het kookt, kook de lotuswortel gedurende 1 minuut.
  2. Neem een kom, voeg 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel azijn, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel Maizena en 2 eetlepels water toe, en meng goed.
  3. Verhit olie in een pan. Wanneer de olie goed heet is, roerbak de schijfjes lotuswortel 1 tot 2 minuten. Zet het vuur lager en voeg de saus toe. Roer voorzichtig totdat alle schijfjes een laagje saus hebben.
  4. Serveer op een mooie schaal en besprenkel met sesamzaadjes

 

Tip: Dit gerecht is warm het lekkerst, maar kan ook koud gegeten worden

Geef een reactie