Sichuan aubergine

AubergineSichuan is dé culinaire provincie van China. Het ligt in het zuidwesten, en staat bekend om haar kruidige en vaak pittige gerechten. In heel China, en zelfs wereldwijd, zijn Sichuan gerechten te vinden. Een grappige anecdote over dit gerecht is, dat de naam (yu xiang qie zi) letterlijk vertaalt als: “naar vis ruikende aubergine”. Er zit echter geen vis in! Het zit ‘m in de vertaling van het Chinees. De bereiding en de saus zijn namelijk typisch voor visgerechten, en vandaar de naam. Voor veel mensen is aubergine geen makkelijk ingrediënt. Inderdaad, als het niet goed bereid word, smaakt het als kauwgom of druipt het van de olie. Dat is jammer, want het is wel zo lekker! Ik zal je laten zien hoe de Chinezen het doen:

AubergineBenodigdheden:

  • Aubergine (dunne, 2x)
  • Verse gember (een stuk zo groot als je duim)
  • Knoflook (5 teentjes)
  • Lente ui (1 steeltje)
  • Zout (2 theelepels)
  • Olie (zonnebloem, 1 eetlepel)

Voor de saus:

  • Sojasaus light (1 eetlepel)
  • Sichuan bean sauce (of anders Sambal Oelek, 1.5 eetlepel)
  • Suiker (1 eetlepel)
  • Azijn (1 eetlepel)
  • Maizena (1 eetlepel)
  • Water (2 eetlepels)

Voorbereiden:

  1. Snij de aubergine in de breedte in 3 gelijke stukken, en daarna in de lengte doormidden, en nogmaals, zodat je brede reepjes krijgt (zie foto)
  2. Bestrooi de binnenkant van de aubergine met het zout, en laat het een kwartiertje staan, zodat er wat vocht uitkomt. Was het zout er daarna kort af onder de lopende kraan
  3. Hak de knoflook en gember in hele kleine stukjes
AubergineBereiding:

  1. Maak eerst de saus in een kommetje door alle ingrediënten voor de saus goed te mengen
  2. Verhit de olie in een bakpan of wok, en als de olie heet genoeg is, voeg de reepjes aubergine toe, en bak 2-3 minuten totdat ze een beetje zacht geworden zijn, en haal uit de pan
  3. Verhit nogmaals olie in de pan of wok en voeg nu de sambal, knoflook en gember toe, en bak 1-2 minuten op middelhoog vuur (niet aan laten branden!)
  4. Voeg nu de saus toe
  5. Voeg daarna de gebakken aubergine toe in de pan en meng het goed met de saus, niet te lang laten bakken
  6. Serveer de aubergine in een mooie schaal of kom
  7. Snij als laatste de lente ui in kleine ringetjes en gebruik dit als garnering

Tip: varieer door gehakt of ansjovis toe te voegen

Tip: let goed op dat je de aubergine niet te kort of te lang bakt, dit kan het hele gerecht verspillen! Roer vaak en zodra de reepjes aubergine zacht zijn zijn ze goed

Tip: voeg chilipeper en/of Sichuan peperkorrels toe voor een pittige variant!

Geef een reactie