Waterspinazie met kaastofu

KaastofuGefermenteerde producten zijn gezond en erg smaakvol. Denk eens aan sojasaus, Koreaanse Kimchi of het volgende product. Fu Doufu, of kaastofu, zoals ik het noem, zijn gefermenteerde tofu-blokjes. Ze worden eerst gedroogd en fermenteren dan, daarna wordt azijn, rijstwijn, zout en chili toegevoegd. Dit product is gekoeld zelfs langer dan 1 jaar houdbaar! Misschien hebben sommige mensen zo hun twijfels over gefermenteerde tofu, vooral als ze het ruiken (de geur is niet zo fris), maar ik zou zeggen: probeer het eens uit! Ik gebruik het bijvoorbeeld ook als een ‘oosterse’ carbonara saus voor de spaghetti, als mijn man even geen zin heeft in Chinees eten… Er bestaan 2 varianten, in water en droog, en beide kunnen gebruikt worden voor dit recept. In principe is het niets anders dan een soort (blauwe) kaas, maar dan niet van melk maar van soja gemaakt, en met toegevoegde kruiden. Het is een smaakmaker bij witte rijst, rijstepap of zoals hier, voor groente.

WaterspinazieWaterspinazie, ook wel kangkoeng genoemd (of Morning Glory in het Engels), is een van mijn favoriete groentes. Het zijn holle steeltjes met blad, die in een moeras groeien. De Chinese naam ervoor is: kong xin cai, wat letterlijk vertaalt als: lege hart groente, een groente voor eenzame mensen dus haha! De steeltjes blijven knapperig, zelfs na het bakken. Dit vegitarische gerecht kan met of zonder chili bereid worden.

Ingredienten:

  • Waterspinazie (1 zak à 250 gram)
  • Kaastofu (2 blokjes)
  • Sojasaus light (1 theelepel)
  • Sesamolie (1 theelepel)
  • Chilipeper (1x, fijngesneden)
  • Knoflook (2 teentjes, fijngesneden)
  • Heet water (3-4 eetlepels)
WaterspinazieBereiding:

  1. Was eerst de waterspinazie goed. Pluk nu alle blaadjes van de steeltjes af, zodat je een bosje met kale steeltjes overhoud en een bosje met alleen de blaadjes (de steeltjes moeten iets langer bakken)
  2. Maak nu de saus: neem 2 blokjes kaastofu in een kommetje, voeg 1 eetlepel sojasaus toe en doe daar een scheut (3-4 eetlepels) heet water uit de waterkoker bij en roer het totdat het een smeuïg sausje is geworden
  3. Verhit olie in een wok, voeg de fijngesneden chili en knoflook toe en roerbak 1 minuut
  4. Voeg nu alleen de steeltjes van de waterspinazie toe, laat de blaadjes nog even. Bak ze 1 minuut en roer vaak om
  5. Bak daarna ook de blaadjes, en roer ze vaak om. Ik gebruik hier eetstokjes voor omdat dat het makkelijkst gaat, maar anders natuurlijk een houten spatel
  6. Hoe lang bakken? Als de blaadjes zacht geworden zijn, dan zijn ze gaar. Proef het. De steeltjes zien er nu glanzend uit door de olie. Voeg nu de saus toe en meng de groente door de saus, roer vaak om
  7. Leg de waterspinazie op een mooie schaal en sprenkel er als laatse nog een paar druppeltjes sesamolie over

Eet smakelijk!

Tip: serveer met een kommetje witte rijst

2 gedachten over “Waterspinazie met kaastofu

Geef een reactie