Kung Pao garnalen met pinda’s

Op vrijdagavond wilde ik mijzelf eens lekker verwennen. Ik maakte drie gerechten met verse ingrediënten van de markt: Kung Pao garnalen met prei en pinda’s, roerbak bleekselderij met gemixte noten, en een mango salade erbij! Gezond, lekker en leuk om te bereiden. In 3 opeenvolgende posts laat ik zien hoe ik het klaargemaakt heb, en leg een aantal dingen uit over de ingrediënten en Chinese cultuur. Het was een waar genot!

De meeste mensen kennen het gerecht Kung Pao Kip wel, in de meeste Chinese restaurants is het verkrijgbaar. Echter kan de bereidingswijze ook gebruikt worden met andere ingrediënten, zoals tofu of garnalen. De naam Kung Pao komt van Gong Bao, een gouveneur van de provincie Sichuan tijdens de Qing Dynastie. Hij zou dit gerecht geïntroduceerd hebben. Traditioneel is het een pittig gerecht (zoals alle gerechten uit deze streek), met chili en Sichuan peperkorrels. Natuurlijk kan je het zelf zo pittig (of mild) maken als je zelf wil. Let op: de hoeveelheden chili en Sichuan peper die ik gebuikt heb maken een redlijk pittige versie.
Kung paoBenodigdheden:

  • Garnalen (gekookt en gepeld, grootte 41/50, ingevroren) 500g
  • Prei (1 stuk)
  • Verse gember (ter grootte van een duim)
  • Knoflook (3 teentjes)
  • Geroosterde pinda’s ongezouten (handvol)
  • Sichuan peperkorrels (1 eetlepel)
  • Chilipepers (gedroogd, 2 stuks)
  • Olie (1 eetlepel)

Voor de saus:

Kung PaoVoorbereiding:

  1. Ontdooi de garnalen (dit gaat het gemakkelijkste door ze in een plastic zakje in een kom of pan met (lauw) water een kwartiertje te laten staan
  2. Indien nodig, maak de garnalen schoon (de garnalen die ik gekocht had waren al schoongemaakt en gepeld, lekker makkelijk en snel dus)
  3. Maak nu de saus in een kommetje. Meng de maizena en het water totdat een glad sausje ontstaat. Voeg nu de overige ingrediënten voor de saus toe (sojasaus, oestersaus, aszijn, rijstwijn en de suiker)
  4. Snij de prei in stukken van ongeveer 1 cm breed, maak reepjes
  5. Hak de knoflook, chilipeper en gember in kleine stukjes

Bereiding:

  1. Verhit olie in een wok of pan en wacht tot de olie goed heet is geworden
  2. Bak nu kort de Sichuan peper en gedroogde chili. Let op! Ze verbranden snel dus zet gauw het vuur lager. Het gaat er hier om dat de pittige smaak zich vermengt met de hete olie
  3. Voeg de knoflook en prei toe, en zet het vuur weer hoger, bak 1 minuut
  4. Voeg nu de garnalen toe en bak alles nogmaals 1 minuut
  5. Voeg daarna de saus toe en laat een minuutje sudderen. Zet het vuur uit en voeg als laatste de pinda’s toe en meng het geheel
  6. Gebruik wat rauwe prei-ringetjes als garnering

Tip: serveer met een kommetje witte rijst

Tip: dit gerecht is onderdeel van 3 gerechten (zie uitleg eerder) van een maaltijd voor 2 personen. Voor meer personen zal je veel meer van alles nodig hebben, wat de bereiding moeilijker maakt. Het zou dus bijvoorbeeld beter als snack of bijgerecht kunnen dienen bij grote groepen

Geef een reactie