Shouju Sushi

Shouju sushi

Op 3 maart is het jaarlijkse Hinamatsuri feest in Japan. Het betekent poppenfeest of dochtersfeest. Op deze dag worden er poppen uitgestald en worden alle meisjes success en een lang leven toegewenst. Traditioneel wordt er Sushi gegeten, en ik maak hiervoor mijn eigen variant.

Sushi is een typisch Japans gerecht, dat nog niet zo lang geleden in het westen populair is geworden. Er bestaan eindeloze varianten, maar de basis bestaat uit gekookte rijst met rijstazijn en (rauwe) vis of zeevruchten, ei wordt ook wel gebruikt.

Mijn variant zijn kleurrijke smaakbommetjes, en een feest voor het oog! Het bereiden en serveren vergt wel enige oefening, neem dus de tijd hiervoor.

Shouju sushiBenodigdheden: (8 stuks voor 2 personen)

Tip: ik heb gebroken Thaise Jasmijnrijst gebruikt, maar in principe moet dit gerecht lukken met alle soorten rijst. Het is niet nodig om de speciale Sushi-rijst in de winkel te kopen, deze is een stuk duurder! Als je de keuze hebt, gebruik dan in ieder geval gebroken rijst, want deze plakt beter

Tip: laat de gedroogde shii-take een nachtje weken in een kommetje (warm) water, of kook totdat ze zachtgeworden zijn (gebruik dan niet te veel water anders gaat de smaak verloren)

Shouju sushiAan het werk:

  1. Kook eerst de rijst volgens de algemene bereidingswijze. Laat afkoelen en sprenkel er dan wat druppels rijstazijn over
  2. Breng water aan de kook en kook dan kort de garnalen en shii take (2 minuten)
  3. Gebruik je handen om een balletje rijst te maken, knijp het goed aan. Let erop dat het niet te groot is, want het moet in één hap gegeten worden! Maak balletjes ter grootte van een grote knikker
  4. Snij de komkommer in de lengte doormidden en gebruik een dunschiller om dunne reepjes komkommer af te schillen. Leg alle ingrediënten naast elkaar zodat je er gemakkelijk bij kan
  5. Plaats eerst een velletje plastic folie op een snijplank. Leg in het midden een garnaaltje erop, leg er een plakje vlees over en dan het rijstballetje erop
  6. Wikkel het geheel in plastic folie en knijp goed samen. Laat 5 tot 10 minuten staan
  7. Haal dan voorzichtig het folie los en leg de Sushi op een schaal. Gebruik als garnering een garnaaltje, chilipepertje, sesamzaadjes of zeewiersalade (zie foto)
  8. Klik hier voor een foto van de bereiding
  9. Doe hetzelfde met de komkommer, de gerookte zalm, zeewier en shii-take
  10. Let erop dat je ondersteboven werkt, wat je dus als eerste op het folie legt komt later bovenop het rijstballetje te liggen
  11. Doe een beetje (echt een klein beetje!) wasabi op een schaaltje en meng er sojasaus doorheen

Serveer!

Je eet deze Sushi met je handen of met eetstokjes. Dip ze in de saus (de rijst zuigt de saus snel op) en stop ze daarna in het geheel in je mond

Geniet!

Is de wasabi-saus toch te scherp? Wees gerust, het scherpe gevoel duurt niet lang. Voeg in dat geval meer sojasaus toe

Tip: voor de gevorderde chef: gebruik omelet in plaats van vlees/vis en wikkel dit om de rijstballetjes. Zorg ervoor dat de omelet flinterdun is! Je kan ook reepjes gebakken ei gebruiken als garnering. Ook is nori mooi en smaakvol als garnering

TIP: sushi wordt meestal geserveerd met misosoep (zonder noedels)

Geef een reactie